budapesti albérlet

Ezekre érdemes figyelni, ha budapesti albérletet keresünk!

Ebben a cikkben összefoglaljuk többek között, hogy milyen tényezők kényszeríthetnek arra, hogy Budapesten kezdjünk albérletet keresni. Milyen lehetőségek tárulnak elénk az albérletpiacon. Melyek az általunk javasolt területek és melyek nem a munkapiaci és bűnözési adatok alapján. Végül de nem utolsó sorban ezek a tényezők hogyan befolyásolják fővárosunkban.

 

 

Majdnem mindenkinek az életében legalább egyszer eljön az idő , hogy albérlet után nézzen. Ez következhet abból, hogy kirepül éppen a családi fészekből, de új munkahely vagy esetleg kapcsolat hatására is kezdhetünk új lakhely után keresgélni. Ha első albérletkeresők vagyunk először a rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz fordulunk , vagy más esetben az internetet böngésszük tippekért, spórolási trükkökért.

 

Miért éri meg Budapesten albérletet keresni?


Az egyik legfontosabb ok amiért megéri Budapesten albérlet után nézni, a munkahelyek száma, s a fizetések. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os adatai szerint fővárosunkban volt az alkalmazottak legnagyobb nettó átlagkeresete, 208 966 Forint.

Budapesten mindenki megtalálja a számítását. A belváros ideális azoknak akik szeretik ha pörög körülöttük az élet, sosincs megállás. A külvárosi albérletek a XVI,XVII, XVIII és XIX kerületben pedig ideális lehet családok és nyugodtabb körülményekre vágyók számára. A sokszínűség mellett a főváros egyik nagy előnye a közlekedés. Négy metróvonalával és számtalan további tömegközlekedési eszközének hála csak akkor kell gyalogolnunk, ha éppen időnk és energiánk engedi. Mindemellett nagyon hasznos ha a már említett külső kerületekben, nyugodt környezetben szeretnénk új otthonunkba költözni, de munkahelyünk a belvárosban található. A képen látszik, hogy viszonylag rövid idő alatt érünk el a külvárosi helyszínről a belvárosba, egyébként rengeteg opcióval.

 

 

 

 

 

Fővárosunkban van a legváltozatosabb oktatás. Rengeteg felsőoktatási intézmény kara található meg Budapesten, legyen az az egyetemek egyike, vagy egy szakemberképző OKJ.

 

Egyedül vagy társaságban?

 

Sok esetben sajnos nincs lehetőségünk választani, hogy egyedül vagy egy másik emberrel szeretnénk összeköltözni, hiszen mint tudjuk az álbérletárak Budapesten nem a legalacsonyabbak. Azonban ha mégis dönthetünk erről kétszer is gondoljuk át kivel bútorozunk össze. Sok esetben például nem a legjobb barátainkkal érdemes összeköltözni, vagy épp ellenkezőleg. Azt gondoljuk, hogy egyedül a legjobb, azonban minden embernek jól jöhet a társaság a hétköznapokban is. Ha egyik ismerősünkkel költözünk össze, mindenféleképpen érdemes megbeszélni a szabályokat, ki mikor mosogat, mikor viszi le  szemetet, mikor csinál egyéb házimunkát. A későbbiekben nagyon sok konfliktust lehet megoldani ennek segítségével.

 

Albérlettípusok Budapesten

 

Ha megszületett az elhatározás a különköltözésre és már azt is sikerült eldöntenünk, hogy Budapesten keressük meg új lakhelyünket, rengeteg lehetőség közül választathatunk, mi 3+1 , azaz 4 lehetőséget mutatunk be ebben a cikkben. Bemutatjuk az átlagárakat, mind a drágább (belső kerületek, illetve Buda), mind az olcsóbb, általában külvárosi területeken.

 

 

Szoba bérlése

Ha albérletbe történő költözésre szánjuk el magunkat Budapesten, a lakhatási lehetőségek közül mindenféleképpen a legolcsóbb lehetőség, ha szobát bérlünk. A teljes lakás bérlésének akár a fele is lehet a bérlési költség, a garzonnál is tízezrekkel olcsóbb, ha csak az egyik szobáját béreljük a kiválasztott lakásnak. Általában fiatalabbak választják ezt a lehetőséget, hiszen tökéletesen illeszkedik a keresethez a szobabérlés ára, illetve fiatalabb korban még családalapítás is kevésbé fordul elő.

 

Garzon bérlése

A garzon az összes említett választás középútjaként tekinthető. Kisebb, mintha egy lakást bérelnénk, általában 50-70%-a egy átlag lakásnak. Viszont megvan benne minden alapvető szükségletet kielégítő háztatártási eszköz, vagy helyiség. A legfontosabb, mindenből van sajátunk. Saját nappali, saját fürdőszoba és saját konyha is rendelkezésre áll. A szobabérléssel ellentétben, nem kell reggelente perceket várni a fürdőszobára.

 

Teljes lakás bérlése

Előnyként mindenképp felírható, hogy teljes szabadsággal élünk ebben az esetben. Nem kell senkivel megegyezni szabályokról, senkit nem zavar ha fordítva van feltekerve a wc papír.

Hátrány mindenféleképpen az ár, amint azt majd látni fogjuk, egy teljes albérlet bérlése a magyar átlagkereset akár 60-80 %-át is elviheti egy hónapban a kötelező költségekkel együtt.

 

Kollégium

 

Plusz egy lehetőségnek a kollégiumot is feltüntetjük mint lehetőség, ez azonban csak a hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek elérhető. Előnye, hogy olcsó. Hátránya, hogy viszonylag kötött, ami azt jelenti, hogy szólnunk kell a portásnak mikor érünk vissza, valamint legtöbbjükben nincs saját fürdőszobája az embernek.

 

 

Bűnözési térkép Budapesten

A jövőben bérelni kívánt új lakhely mérete és elhelyezkedése mellett van még egy kulcsfontosságú, nagy befolyással bíró tényező a bérlés árával kapcsolatban, az adott környéken lévő bűnözési ráta, azaz, hogy mennyi bűneset történik az adott kerületben, környéken a bűnesetek száma egy áv alatt. Az Otthoncentrum által készített interaktív bűnözési térképen látható, hogy a belső kerületek (I,V,VI,VIII,IX) vezetik a bűnözési ráta rangsorát. A leginkább bűnmentes területek pedig a külső, akár agglomerációs területek, mint Vecsés, vagy Budakeszi. Amennyiben családdal költözünk, vagy gyakran járunk éjszaka haza mindenféleképpen érdemes a térkép adatait figyelembe venni.

 

 

 

Albérletárak Budapesten

 

A tényezők után most nézzük pontosan az árakat a szoba, garzon, valamint teljes lakás bérlése esetén a  külső , olcsóbb , valamint a belső és budai drágább kerületekben.

 

Garzon bérlése esetén a külső kerületekben körülbelül 40-50 ezer forintos átlagárral számolhatunk, ami közel fele a legdrágább kerületekben (I,XII) bérelhető 80-100 ezer Forintos garzonoknak.

 

Teljes lakás bérlése esetén a különbség még kisebb , mint az előző esetekben. A külső kerületekben, mint például a XVI,XVIII vagy XVII az átlagos 50 négyzetméteres lakások 60 ezer és 80 000 Forint között mozognak. Ezzel szemben 2017-ben a XI kerületben 100-120 ezer forintért, az első kerületben hasonló árakon , míg a még népszerűnek számító VI kerületben nem ritka akár teljes lakások 200 ezer forintos bérleti ára sem.

 

Amint azt a korábbiakban említettük a szoba bérlése jelenleg a legolcsóbb lehetőség Budapesten, ha albérletben gondolkozunk. A külső kerületekben már  forintért találhatunk szobát, a belső kerületekben azonban itt is felszöknek az árak, hiszen nem ritka az 60-70 ezres szobaárak sem. Elmondható, hogy átlagosan 30 ezer forint körül bérelhetünk szobát a belváros zajáról messze, valamint 40-50 ezer forintért a belső kerületekben.

 

 

Hol kereshetjük meg új albérletünket, szobánkat vagy garzonunkat?

 Albérletkeresés segítésére összegyűjtöttünk pár oldalt ,ahol akár új albérletét is megtalálhatja. Ezek a következők:

Ingatlan.com

Otthoncentrum

Alberlet.hu

 

Valamint számos, a legnépszerűbb közösségi média oldalon található csoport:

Albérlet Budapest

Budapest.flat